Tidningen Ridsport

 1. Veterinär Axel Wallmans krönika, "Hantera hästen rätt för vår skull", som publicerades i förra veckan var en av veckans mest lästa texter. Här kommer Renate Larssen, etolog med kandidatexamen i veterinärmedicin och ordförande i Sveriges Akademiska Etologer, med en kommentar till krönikan.
 2. RIDSPORT+ Efter att ha spenderat ett par år i Tyskland, och utbildats till Grand Prix, är godkände hingsten Firenze 1174 tillbaka på svensk mark och ute på tävlingsbanorna igen - nu med 18-åriga Petra Lind i sadeln.
 3. Efter att ha varit iväg på träning kom Amanda Emanuelsson hem till ett tomt stall. Boxdörrarna till de två hästar som var kvar i stallet stod öppna, och några hästar syntes inte till.
 4. RIDSPORT+ Ridsport på hög nivå. I den miljön utspelar sig en ny spänningsroman av ridsportjournalisten Lisa Hoff. Romanen En lögn för mycket släpps i dagarna. ”Ridsporten är så fascinerande, och det jag skriver om i romanen skulle mycket väl kunna hända”, säger Lisa Hoff.
 5. En hästägare körde på väg 55 utanför Enköping, när hon reagerade på att hästen i transporten började bete sig annorlunda. Kvinnan stannade för att kontrollera att allt stod rätt till - men när hon öppnade dörren till transporten var hästen död.
 6. RIDSPORT+ Onlineshopping och sociala medier har öppnat för en ny generation företagare. Nu ritas kartan över detaljhandeln i ridsportvärlden om. Utan textila kunskaper men med ett oerhört driv fann Madelene Törnblom sin plats i hästbranschen.  – Jag är precis där jag vill vara, säger hon.
 7. Inom dressyren finns totalt knappt 40 femstjärniga internationella domare, den högsta nivån där du får döma OS, VM och EM. Sverige har haft två domare på nivån, men nu har även Lars Andersson tagit steget upp till femstjärnigt.
 8. Under onsdagskvällen öppnade anmälan till hopp-SM och det har fyllts på stadigt sedan dess. Flera av toppnamnen bland de yngre ryttarna syns bland de anmälda, men seniorlandslagsryttarna tycks ännu så länge ta lite sats. "Något Falsterbo Horse Show i miniatyr kommer det oavsett inte att bli", säger sportchefen Josephine Sjölin.
 9. Under onsdagen kom nya besked om Sveriges eventuella deltagande i dressyr-EM för unga. Svenska Ridsportförbundet har gjort en riskbedömning och beslutat att Sverige inte kommer att skicka några ryttare till EM i Ungern. Sigrid Bergåkras döttrar var alla tre EM-aktuella. "Vi kämpar vidare och ser ljust på framtiden", säger hon.
 10. RIDSPORT+ Vad är viktigt att träna på inför en inverkansridning? Anna-Clara Pettersson, inverkansdomare, förklarar vad domaren vill se och ger tips på hur du kan träna.
 11. Ryttargalan som de senaste åren har hållits på Grand Hôtel i Stockholm tar paus. På grund av pandemin körs den istället digitalt. Vinnarna i de olika priskategorierna kommer dock även att hyllas fysiskt på nästa års gala. Nytt för i år är av Årets tränare kommer koras.
 12. Louise Etzner Jakobsson och Zernard har varit ett av Sveriges främsta paradressyrekipage under lång tid. Nu pensioneras gentlemannafuxen och lämnar paralandslaget medan ryttaren är på jakt efter en ny mästerskapshäst.
 13. Att sälja häst till privatpersoner har länge varit en knäckfråga för många hästföretagare som riskerar att hamna i svårlösta problem när hästen reklameras efter ett halvår. Arbetet med att lagstifta kring hur transaktioner med levande djur ska gå till inom ramen för konsumenträtten tar nu dock ett rejält kliv framåt med förslag på hur hästköp ska regleras.
 14. Aftonbladet har gjort en spaning och rankat ”Sveriges tio hetaste unga stjärnor i hoppsporten” just nu. Viljan och kärleken till hästarna har avgjort vilka som platsar. Här hittar du listan.