enjoynorthern.jpg

Tidningen Ridsport

 1. Hoppveckan på Breeders fortsätter med att 4- och 7-åringarna gör entré på torsdagen. Dessutom går 5- och 6-åringarna sina andra kval. För 5-åringarna hägrar testridning med Henrik von Eckermann i sadeln. Här hittar du allt du behöver veta för att följa jakten på championatsegrar och Breeders Trophy-titlar.
 2. RIDSPORT+ Ett speciellt tredelat bett, så kallat "barrel bett" har förbjudits i Finland. Bettet misstänks ligga bakom en olycka där ryttaren avled, och flera trasiga bett av samma typ är under utredning.
 3. RIDSPORT+ Årets unghästtester är avslutade och nästan 1  000 hästar har bedömts – en tredjedel av antalet registrerade föl för tre år sedan. Vi sammanfattar utfallet.
 4. Så har då även 5-åringarna gått sin första omgång i Breeders Trophy på Flyinge. Det blev 28 felfria rundor av 64 möjliga.
 5. SM i fälttävlan, hoppningens världscup har säsongspremiär, och på Breeders testrids 5-åringarna av världsmästaren Henrik von Eckermann. Det är några av hästvärldens många höjdpunkter i oktober – hela kalendariet hittar du här.
 6. Dressyrveckan på Breeders är över för i år. Här hittar du alla artiklar om årets unghäststjärnor, referat från testridningen med Cathrine Laudrup-Dufour och alla intervjuer med ryttare och uppfödare.
 7. Första omgången i Breeders Trophy för 6-åringar är avklarad med 51 nollrundor av 75 möjliga. En av dem som red felfritt var Maria Gretzer med Stingray – se klippet här.
 8. Varje år listar Medieakademin vilka konton som är störst på sociala medier i Sverige. I topp bland hästvärldens influencers är Peder Fredricson, som även gjort en raketklättring på den stora maktlistan.
 9. Den regerande världsmästaren Henrik von Eckermann är fortsatt världsetta när den senaste världsrankningen presenterats. Peder Fredricson har däremot fått maka lite på sig.
 10. Det har blivit dags för Sveriges mest lovande unga hopphästar att inta Flyinge när SWB Equestrian Weeks går in på sin andra vecka. Här hittar du allt du behöver veta för att följa jakten på championatsegrar och Breeders Trophy-titlar när hoppveckan drar igång på onsdagen.
 11. RIDSPORT+ Högsäsongen för kvarka är här och Gimo Ridklubb norr om Uppsala är en av de senast drabbade. Smittskyddsåtgärderna är strikta, men dessvärre klarade inte en äldre ponny med redan nedsatt immunförsvar utbrottet.
 12. RIDSPORT+ I Polen har forskare undersökt förekomsten av partiklar och koncentrationen av luftburna svampar i två olika stall. Båda stallen hade haft hästar med återkommande luftvägsproblem.
 13. Cathrine Laudrup-Dufour är nominerad till den danska utmärkelsen Rainbow Award i kategorin sport. ”Som elitryttare i dressyrtoppen har hon aldrig gjort någon hemlighet av att hon har en flickvän”, lyder motiveringen.
 14. RIDSPORT+ Veterinär Anette Graf, som bland annat sitter i styrelsen för Federation of European Equine Veterinary Associations (FEEVA), ställer sig frågande till det brev som skickats till FEI från den Internationella dressyrryttar- och tränarklubben gällande kandar och sporrar. "Jag har svårt att förstå resonemanget", säger hon till Ridsport.
 15. Patrik Kittel gjorde i helgen comeback med stjärnhästen Delaunay OLD efter valackens bortavaro på ett och ett halvt år. Det resulterade i en rad topplaceringar i ungerska Budapest – med en andraplats i världscupküren som grädden på moset. Antonia Ramel gjorde också bra ifrån sig med Curiosity.
 16. Med start den 1 september införde FEI ett nytt system för hur världens dressyrryttare- och hästar ska rankas. Från att tidigare ha rankats som ett ekipage går man nu över till att ranka ryttare och hästar för sig. Världsettan sitter dock säkert ännu en månad.
 17. Bistra ekonomiska tider gör att valet av strö diskuteras flitigt. Legendariska hoppryttaren Maria Gretzer tycker folk i allmänhet bör fokusera mer på vad de mockar ut. Med grepen i högsta hugg delar hon med sig av sina bästa tips för såväl renlighet som plånbok.
 18. Treåringen fick legendaren Christoph Hess att tappa hakan under selekteringen. Escamillo-sonen har nu sålts på auktion för hisnande 6,4 miljoner kronor. Och han hamnar i ingen mindre än världsettans stall.
 19. I helgen reds den tredje och sista omgången av ponnyallsvenskan i samtliga fem zoner - tio lag är nu klara för lag-SM i dressyr i Laholm första veckan i november.
 20. RIDSPORT+ Amerikanska veterinären och beteendeforskaren Nancy Diehl i Pennsylvania har rett ut frågan om ett sto ändrar sitt uppförande efter att ha fått sitt första föl. Hon menar att det inte finns något självklart svar på detta.