Tidningen Ridsport

 1. RIDSPORT+ Det blir allt svårare för svenska seminstationer att få tag i veterinärer. De rutinerade går i pension och återväxten är mycket begränsad. Ridsport går i en serie artiklar på djupet i frågan som är en utmaning för den svenska aveln.
 2. RIDSPORT+ Två tyska landslagsryttare i topp, men på tredje plats kom svenska ponnyryttaren Elin Ullman och hennes Morgensterns Dakar vid de internationella dressyrtävlingarna i Belgien. ─ Vi hade en jättebra känsla, berättar Elin för Ridsport.
 3. På fredagen startade en omfattande brand i en byggnad alldeles intill stallet på Bergåkra gård i Hälsningland, där Sigrid Bergåkras familj bor och där familjen även driver Naturlära Ridgymnasium. Sigrid Bergåkra säger till Ridsport att människor och djur klarat sig oskadda, men byggnaden där branden startade är totalförstörd.
 4. Andreas Helgstrands företagande fortsätter att ta sig in på nya områden. Nu investerar Global Equestrian Group i ett företag inom horse tech som har tagit fram ett verktyg för både fölningsövervakning och hästhälsa.
 5. Nu har Lövsta lagt ut en nästan timslång sändning, där 19 Lövstahingstar visas upp av Lövstas beridare och kommenteras.
 6. RIDSPORT+ SWB har på tre år i det närmaste fördubblat antalet medlemmar. En bred rekrytering och starka samarbetspartner är några av orsakerna till ökningen, som sker i ett läge där andra avelsorganisationer tappar medlemmar.
 7. Efter förra årets comeback i den internationella fälttävlansterminen fortsätter nu rutinerade arrangören Gärds Ryttarförening på samma linje. Under två dagar kommer det att ridas två- och trestjärniga klasser på den skånska banan.
 8. I veckans avsnitt av Träna med Patrik behåller vi fokus på galoppombyten. Vad gör man om hästen är lite för het? Eller rent av lite oreaktiv?
 9. Teresa Blázquez, ansvarig för tävlingarna på spanska Sunshine Tour, bemöter nu Annika Axelssons version av hur det gick till på tävlingsplatsen när Annikas häst Agnetha Z insjuknade i vad som senare visade sig vara EHV-1. Blázquez har en annan uppfattning av händelseförloppet.
 10. OS i Tokyo närmar sig - det är nu mindre än 100 dagar kvar till invigningen av de framflyttade olympiska spelen, vilket också innebär att spekulationerna om hur det ska gå för de svenska idrottarna ökar. Både hopp- och dressyrlaget rankas som heta medaljkandidater.
 11. 12-åriga stoet H&M Chacco Dia är en glad donna med en hel del bus i kroppen, inte minst när hon får hoppa. På veckans träning på utebanan fick Malin Baryard Johnsson hålla i sig när stoet brallade loss.
 12. "Vi har inte för avsikt att bestämma om något annat än det som rör vårt eget företag". Det svarar Helgstrand Dressage i en replik på Dansk Varmblods pressmeddelande igår.
 13. RIDSPORT+ Fölsäsongen närmar sig med stormsteg, och två av Ridsports medarbetare har frågat flera välkända uppfödare om vilka föl de väntar i år. Antalet dräktiga ston i stallarna skiftar stort i svaren - allt från ett föl till tretton stycken dyker upp i enkäten.
 14. Med start idag drar det nationella tävlandet igång igen i Sverige, om än fortfarande med restriktioner för vilka ryttare som får starta. Ridsportförbundet har kommit med rekommendationer till arrangörer och ryttare om hur de bör agera inför och på tävling.
 15. Ridsports avelskrönikör Lena Nyström berättar att hon ofta får rådet att förstärka stoets positiva egenskaper när hon väljer hingst till sitt sto. Men Lena tänker tvärtom. "Om jag har ett sto med kort skritt och dålig ryggverkan försöker jag att hitta en hingst som kan kompensera för detta och vice versa", säger Lena.
 16. Hästjuristen Victoria Leinehed är ny expert hos Ridsports samarbetspartner Hästlycka. Hon kommer även att bjuda Ridsports läsare på juridiska tips och råd för tryggare hästköp. Här berättar hon om sin bild av hästaffärer i allmänhet och ger sina bästa råd till säljaren och köparen.
 17. RIDSPORT+ Vilken hingstspermie som får befrukta stoets ägg avgörs i en komplicerad process. Det är inte alls säkert att den största och snabbaste vinner. Ny forskning visar att det är ägget som väljer spermie.
 18. Det har blivit allt vanligare att man föder upp och tar fram hästar med ”fel” – nu måste vi börja prata om elefanten i rummet. Det skriver unghästutbildaren och hobbyuppfödaren Robert Willén.
 19. RIDSPORT+ Den tyska ponnyaveln domineras av landets framgångsrika ridponnyavel, som har hög status och som ligger bakom en övervägande majoritet av de bästa dressyrponnyerna på internationell nivå. All avel har sin bas i goda ston, så även den tyska ridponnyaveln. Här presenterar Ridsport fem av de allra mest framgångsrika stofamiljerna.
 20. Anna Freskgårds framtida fälttävlansstjärna Conthici KLT är såld till den satsande unga hoppryttaren Anna Hästbacka – som är elev hos ingen mindre än Rolf-Göran Bengtsson. Läs mer här.